A VIBROTECH HUNGARY KFT az LPG SYSTEMS kizárólagos magyarországi forgalmazója a disztribútori státusz minden jogával felruházva.

A mechanikai stimuláció hatásai a bőr öregedésében

Megosztás

A dermis egy extracelluláris mátrixban (ECM) eloszlatott sejtekből áll, amelyek rostokat (kollagén és elasztikus rostok) és alapvető anyagokat tartalmaznak. A dermis elnyeli az ütéseket, és biztosítja a bőr alapvető tulajdonságait: rugalmasságot, spontán feszültséget és szilárdságot. Kétféle erő hat erre a kötőszövetre:

A dermiszből az epidermiszbe ható belső erők különböző rostokon lévő természetes feszültségek: és a fibroblasztok e rostolfon való mozgása által kiváltott  feszültségek eredménye

A bőrfelületre ható külső erők, amelyek összenyomásból, feszültségből és surlódából erednek. Ezek az erők az epidermiszen keersztül jutnak áa bőrbe.

A FIBROBLASZTOK olyan sejtek, amelyek különféle biokémiai reakciókon keresztül képesek érzékelni a mechanikai stimulációt és reagálni arra. Ezek a stimulációk valójában üzenetet küldenek a fibroblasztoknak, és természetes biológiai válaszokat indítanak el, például kollagén, elasztin és más molekulák termelését, amelyeket a fibroblasztok választanak ki, és részt vesznek az ECM átalakulásában. A MASSZÁZS egy terápiás technika, amely nagyon hatásos a stressz, a szorongás, izomfáradtság, álmatlanság és idegi feszültség ellen. A bőr szintjén a masszázs rugalmasabbá és tömörebbé teszi a hámréteget, javítva a bőrszövet esztétikai tulajdonságait. A bőrre alkalmazva a masszázs mechanikai stimulációt biztosít. Ennek a külső erőnek az alkalmazása azután megváltoztathatja a bőr fibroblasztjainak viselkedését azECM-ben. 

Ezen információk alapján értékeltük az endermologie® arckezelés hatásait 30 önkéntesen, akiket hemi=face kezelésen estek át. A kezelés jótékony hatásait klinikai értékelés alapján az önkéntesek és az orvos is megfigyelte. A különböző klinikai mérések és biopszia analízis vizsgálata a kollagén, elasztin és hialuronsav termelésének serkentését (+80%), a dermisz átalakulását és a bőröregedés jeleinek (feszessége, fényessége, ráncok) javulását mutatta.

SZERKESZTŐ:
Prof Philippe Humbert
Tanulmányi és Kutatási Központ
a Tegument CERT, Besanron Univ. Hosp.

 

FORRÁS:
A Mécano-Stimulation’M javítja a bőr megereszkedésének mértékét és a fibroblasztok előnyös funkcionális módosulását idézi elő: klinikai, biológiai és szövettani értékelés. Humbert et al. Clin Interv Aging. 2015. február 2.; 10, 387-403.