A VIBROTECH HUNGARY KFT az LPG SYSTEMS kizárólagos magyarországi forgalmazója a disztribútori státusz minden jogával felruházva.

Súly-és testi változások a terhesség alatt és szülés után

Megosztás

A fejlett iparosodott országok demográfiai és életmódbeli változásai miatt a nők testtömeg-indexe (BMI) magasabb, és túlzott súlygyarapodást mutatnak a terhesség alatt. A gesztációs súlygyarapodást kontinenseken és etnikai hovatartozáson keresztül több mint egymillió nőnél vizsgálták. Az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában a túlsúlyos nők aránya 51%, 51%, illetve 37%.

A fejlett iparosodott országok demográfiai és életmódbeli változásai miatt a nők testtömeg-indexe (BMI) magasabb, és túlzott súlygyarapodást mutatnak a terhesség alatt. A gesztációs súlygyarapodást kontinenseken és etnikai hovatartozáson keresztül több mint egymillió nőnél vizsgálták. Az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában a túlsúlyos nők aránya 51%, 51%, illetve 37%.

A terhesség alatti túlzott súlygyarapodás jelentős számban olyan nőt érint, akik már a terhesség előtt túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. Ez a súlyfelesleg a császármetszéssel való megnövekedett születési kockázattal, de a szülés utáni túlsúly kockázatával is összefügg (szülés utáni túlsúly). Ennek a túlsúlynak a korlátozása érdekében fontos, hogy a nők ezen csoportja egészséges életmódot kövessen (táplálkozás és fizikai aktivitás).

A nők mindössze 10-15%-a nyeri vissza „normális” testsúlyát a szülés utáni időszakban. A terhesség és a szülés utáni időszak kritikus fontosságú, mert jelentősen befolyásolhatja a hosszú távú testsúlykezelést, és hajlamosíthatja a nőket az elhízásra és a krónikus betegségekre. A terhesség alatti BMI, a terhességi súlygyarapodás (GWG) és a szülés utáni súlygyarapodás nemcsak táplálkozási problémák, hanem összefüggésbe hozhatók az aktivitással, a genetikai és pszichológiai tényezőkkel is, amelyekkel a fogamzóképes korú nők szembesülnek. A szülés utáni súlygyarapodás valószínűleg több tényező kombinációjának köszönhető, mint például a táplálékfelvétel, a fizikai aktivitás hiánya, a laktáció, a dohányzás állapota, a terhesség előtti BMI, a GWG és a paritás, és az elhízás fokozott kockázatával jár.

A világ különböző országaiban végzett 17 tanulmány metaanalízise azt mutatta, hogy:

■ Közvetlen kapcsolat van a túlzott GWG és a szülés utáni súlygyarapodás magas kockázata között.
■ A megfelelő GWG-vel rendelkező nőkhöz képest a túlzott GWG-vel rendelkező nőknél átlagosan 3,21 kg súlyfelesleg volt a szülés után.
■ Idővel a szülés utáni kilogrammtöbblet U-alakú tendenciát mutatott, azaz az első évben csökkent (4,33 kg-ról 3 hónapra 2,11 kg-ra 1 évre), majd a következő években nőtt (2,11 kg-ról). 1 éves kortól 4,65 kg-ig 15 évesen).

A plusz kilók mellett más problémákkal is szembesülhetnek a fiatal anyák:

■ Megereszkedett bőr és lokalizált zsír a has területén
■ Vízvisszatartás a lábakban
■ Alsó hátfájás
■ Stressz és fáradtság
■ Császármetszési heg vagy a perineum meglazulása

Bár ezeknek a nőknek a túlnyomó többsége 10 speciális rehabilitációs alkalom után gondoskodik a gátról a szülés után, gyakran elfelejtenek más problémákat kezelni. Számos módszer alkalmazható az alak változásai által érintett területek és klinikai tünetek kezelésére (non-invazív alakformálás, műtét, célirányos táplálkozás és fizikai aktivitás, drenázs, fizioterápia…). Ebben a globális megközelítésben az LPG® technológiákkal végzett kezelések különösen ajánlottak.

A Medical endermologie® kezelések is tökéletesen illeszkednek ebbe a globális megközelítésbe. A megereszkedett bőrre és a lokalizált zsírra gyakorolt esztétikai hatásuk mellett lehetőség nyílik a császármetszéssel járó hegek korai és fájdalommentes beavatkozására az esetleges fájdalom csökkentésére, az érintésérzékenység javítására és különösen a rostos összenövések megelőzésére. Ezek az összetapadások továbbra is komoly aggodalomra adnak okot, és súlyos következményekkel járhatnak (3).
Az endermológiai kezelések vízelvezető és fájdalomcsillapító tulajdonságait bebizonyították, és ebben az összefüggésben eszközzé váltak a vízvisszatartás kezelésében, a láb elnehezülésének és a hátfájásnak a enyhítésében. A fiatal édesanya biztonságban érezheti magát, szakszerű törődést kap, mert ez a képzett gyógytornász által végzett és a legújabb LPG® technológiával felszerelt kezelés a megnyugvás és az ellazulás pillanata is. Ha látják az eredményeket az idő múlásával, az anyák motiválttá válnak, hogy odafigyeljenek, mit esznek, és folytassák a fizikai aktivitást, ami segít nekik leküzdeni a súlygyarapodást és visszanyerni az egészséges testüket, alakjukat

FORRÁS:

1. Goldstein RF et al. Terhességi súlygyarapodás kontinensek és etnikai hovatartozás tükrében: több mint egymillió anya és csecsemői eredményeinek szisztematikus áttekintése és metaanalízise (itt olvasható). BMC Med. 2018. augusztus 31., 16(1):153.

2. Rong K, Yu K, Han X, Szeto IM, Qin X, Wang J, Ning Y, Wang P, Ma D. Terhesség előtti BMI, terhességi súlygyarapodás és szülés utáni súlymegtartás: megfigyelési vizsgálatok metaanalízise ( olvasd el itt). Közegészségügyi Nutr. 2015. augusztus;18(12):2172-82.

3. Awonuga AO. et al. Posztoperatív adhézió kialakulása császármetszés és nyílt intraabdominalis nőgyógyászati műtétek után: áttekintés. Reprod Sci. 2011. december;18(12):1166-85 (itt olvasható). Goldstein RF et al.

További hírek

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.